OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN PREVENCIJE VRŠNJAČKOG NASILJA – DAN RUŽIČASTIH MAJICA

  • „Dan ružičastih majica“ obilježava se u svijetu zadnje srijede u mjesecu februaru. Ovaj dan obilježava se od 2007. godine, kada je dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju jer je u školu došao u ružičastoj majici. Ispostavilo se kako je majica simbolizirala dječakovu podršku njegovoj majci oboljeloj od karcinoma dojke. Od tada je ružičasta majica postala simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i prepoznatljiv simbol inicijative i međunarodno prepoznate godišnjice prevencije nasilja u školama.
  • I mi smo u našoj školi obilježili ovaj važan datum. Učenici razredne i predmetne nastave, kao i uposlenici škole, danas su kroz različite aktivnosti i na simboličan način glasno i izričito rekli NE vršnjačkom nasilju. 
  • U cilju obilježavanja Međunarodnog dana prevencije vršnjačkog nasilja, učenici III i IV razreda, u pratnji učiteljica, kao i predstavnici Vijeća ucenika u pratnji pedagogice škole, prisustvovali su “Festivalu prijateljstva” na Skenderiji. Organizator festivala, Udruženje za razvoj društva “Kap”, u saradnji sa školama, prigodnim programom kroz edukaciju i zabavu obilježili su ovaj značajan datum.

Comments are closed.