RADIONICA: DJECA I MLADI ZA MEDIJE U INTERESU DJETETA

  • Šta su djeci mediji, kako mediji vide djecu, a kako djeca vide medije, i šta bi bilo na prvom mjestu kad bi djeca pisala smjernice za zaštitu najboljeg interesa djeteta u medijima, neke su od tema o kojima su učenice i učenici naše škole zajedno sa svojim vršnjacima iz drugih osnovnih škola i Prve gimnazije iz Sarajeva, u Zgradi Ujedninjenih nacija razgovarali sa novinarkom i urednicom Dječijeg programa Bh Radija 1 Snježanom Galić i novinarom i urednikom eFM Radija Zoranom Ćatićem. UNICEF BiH je protekle godine u saradnji sa 20 autorica i autora radio na pripremi publikacije “Mediji u najboljem interesu djeteta”, a na današnjoj radionici učenice i učenici imali su prilikuda iznesu i svoje stavove.
  • “Imali smo priliku čuti koje teme i sadržaje djecu zanimaju te o čemu i na koji način žele da se informišu. Zadatak medija je da ponude što više programa za djecu i za mlade,daimponude sadržaj koji im je koristan, koji ih zanima i koji je primjeren njihovom uzrastu”, kaže Snježana Galić.
  • Učenice i učenici su kroz otvorenu diskusiju iznijeli svoja vrlo zrela mišljenja i stavove o tome kako oni vide medije i šta misle da treba promijeniti.
  • Izvještaj sa radionice možete pročitati ovdje: http://www.zasvakodijete.ba/djeca-i-mladi-za-medije-u-interesu-djeteta-ponuditi-nam-vise-sadrzaja-koji-nas-zanimaju-kako-ne-bismo-morali-pratiti-teske-teme/

Comments are closed.