OBAVJEŠTENJE O UPISU UČENIKA U PRVI RAZRED ŠKOLSKE 2024/2025. GODINE

Cijenjeni roditelji/staratelji,

koristimo se prilikom da Vas obavijestimo da će se upis djece u prvi razred osnovnih škola, u Kantonu Sarajevo, u periodu od 1. 2. do 29. 2. 2024. godine (prvi upisni rok).

Školskim obveznikom smatra se dijete koje do 1. marta tekuće godine navrši pet i po godina života, odnosno u prvi razred se može upisati i dijete mlađe uzrasne dobi, ukoliko postoji zahtjev roditelja, preporuka komisije koja smatra da je to u najboljem interesu djeteta i ukoliko dijete do kraja kalendarske godine puni šest godina života.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo u okviru aktivnosti unaprijeđenja procesa u odgojno-obrazovnim ustanovama, sa posebnim akcentom na digitalizaciju dijela administrativnih procesa, te shodno navedenom, informiše Vas da Uvjerenja o pohađanju predškolskih ustanova, kao i obrazac o upisu djece u osnovnu školu možete preuzimati u predškolskim ustanovama (privatnim ili javnim) koje je pohađalo vaše dijete.

Školsko područje JU OŠ „Kovačići“ Sarajevo:

Nevesinjska, Zagrebačka (brojevi: 20-30 i 29-79), Bledska, Vrbaska, Prozorska, Šaćira Sikirića, Ljubljanska, Travnička, Trnovska, Emerika Bluma, Visočka, Ivana Gorana Kovačića, Radnička, Splitska, Trebevićka, Gornjovakufska, Grbavička (neparni brojevi: 21-25; 71-81; 127 a i 127 b), Ohridska, Avde Smajlovića, Dobojska/dio ulice (neparni brojevi; 1-31, parni brojevi 2-18); Pavle Lukača, Husinjska, Samoborska, Počiteljska, broj 1-7.

U skladu sa članom 54. stav 6. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, po zahtjevu roditelja, Škola može upisati i učenike koji ne pripadaju navedenom školskom području, a na zahtjev roditelja, u skladu sa raspoloživim prostornim i kadrovskim kapacitetima uz obavezu poštivanja Pedagoških standarda i normativa za osnovnu školu (“Službene novine Kantona Sarajevo”, broj 30/18).

U skladu sa članom 54. stav 6. Zakona o osnovnom odgoju  i obrazovanju, po zahtjevu roditelja, Škola  može upisati  i učenike  koji ne pripadaju  navedenom  školskom području u skladu sa raspoloživim prostornim i kadrovskim kapacitetima uz obavezu poštivanja Pedagoških standarda i normativa za osnovnu školu (“Službene novine Kantona Sarajevo”, br. 30/18, 9/22, 20/22 i 23/23).

Želimo našim prvačićima da njihovi prvi školski koraci budu koraci koji vode u sretniju budućnost.

Dopis 1, možete preuzeti OVDJE.

Dopis 2, možete preuzeti OVDJE.

Poziv i prijavu za upis djeteta u prvi razred možete preuzeti OVDJE.

Comments are closed.