UPUTSTVO ZA ONLINE PRIJAVE I UPIS U SREDNJE ŠKOLE KANTONA SARAJEVO

  • Dragi budući srednjoškolci, odabir srednje škole velika je životna odluka. Upoznavanje vlastitih vrijednosti, interesa i sposobnosti nije lagan zadatak, ali je bitan u procesu donošenja tako važne odluke kao što je izbor zanimanja. Dobro razmislite o tome šta vas je tokom dosadašnjeg školovanja mnogo zanimalo, koje ste predmete voljeli, čime ste se bavili u svoje slobodno vrijeme, ali i šta vas je činilo nezadovoljnim i nesretnim, šta vam je predstavljalo teškoće.
  • Razgovarajte sa svojim roditeljima, nastavnicima, školskim prijateljima i ostalim osobama sa kojima ste bliski i koji vam mogu pružiti adekvatnu pomoć pri odabiru škole. Važno je prikupiti što više informacija o srednjim školama i programima obrazovanja/zanimanjima/smjerovima, kao i o mogućnostima zapošljavanja, odnosno nastavka daljeg obrazovanja.
  • U uputstvu, koje je pred vama, pronaći ćete najvažnije informacije o postupku prijave i upisa u srednje škole u školskoj 2017/2018. godini koji se provodi online putem preko web stranice: upis.emis.edu.ba. U uputstvu ćemo vas informisati o elementima i kriterijima za upis, načinima i postupcima prijave na sistem kandidata koji osnovno obrazovanje završavaju u redovnom obrazovnom sistemu Kantona Sarajevo. Također, prikazat ćemo sve što online način prijave i upisa u srednje škole pruža, kao što su pregled nad ličnim podacima, ocjenama i dodatnim postignućima, te detaljan pregled rang lista sa strukturom bodova na osnovu kojih je izračunat vaš plasman na svakom pojedinom prijavljenom programu obrazovanja. Vrlo je važno kontinuirano pratiti sve informacije koje se objavljuju na internet stranici: http://upis.emis.edu.ba, a na kojoj će biti objavljeni uslovi i kriteriji vrednovanja upisa u programe obrazovanja, svi postupci vezani uz prijave, kao i ostali ažurirani podaci, važne obavijesti i detaljne upute za rad na sistemu.
Članak preuzet sa stranice Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.
Uputstvo za online prijave i upis u srednje škole Kantona Sarajevo možete pogledati OVDJE.

Comments are closed.