NAŠA ŠKOLA KAO PRIMJER: NOVINSKI ČLANAK O INKLUZIVNOM OBRAZOVANJU U OŠ „KOVAČIĆI“

Učenici OŠ „Kovačići“ svakodnevno pomažu svojim drugarima u odjeljenju koji imaju poteškoće u razvoju. Zajedno s njima pišu zadaće, nose im ruksake, oblače ih, pomažu im u kretanju… U tome im nesebičnu podršku daju asistenti u nastavi, kojih ove godine u školama KS ima oko 50.
Ovim rečenicama počinje novinski članak o inkluzivnom obrazovanju u OŠ „Kovačići“, koji je objavljen u današnjem broju Dnevnog Avaza.
Za Dnevni Avaz govorila je pedagogica naše škole, Merima Balkić. Prema riječima pedagogice, u našoj školi ima 13 učenika s kojima u klupi sjedi po jedan asistent.
Naše prvačiće od prvog dana učimo da svog drugara u razredu prihvate bez obzira na poteškoću koju ima. Također, u cijeli ovaj proces uključeni su i roditelji. Zaista je lijepo vidjeti da su ova djeca prihvaćena i da se ni u jednom trenutku ne osjećaju zapostavljenima – izjavila je pedagogica i dodala da za izuzetne rezultate veliku zahvalnost dugujemo mladim asistentima i Udruženju „Dajte nam šansu“.
U članku o inkluzivnom obrazovanju, nakon izjave pedagogice naše škole, mogu se pročitati i izjave predsjednice Udruženja „Dajte nam šansu“, Iner Kavalec i Nihade Čolić, iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. 

 

Comments are closed.