RADIONICE SA ČLANOVIMA VIJEĆA UČENIKA – PROJEKAT „IMAMO PRAVO ŽIVJETI ZDRAVO“

  • U  okviru projekta „Imamo pravo živjeti zdravo“, Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO–NE,  realizuje se sedam radionica sa članovima/icama Vijeća učenika. Voditelji radionica su bili volonteri/srednjoškolci koji pohađaju srednje škole s područja općine Novo Sarajevo, a koji su i sami prošli kroz edukacije o istim temama uz podršku Udruženja za prevenciju ovisnosti NARKO-NE i Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini.
  • Opći ciljevi radionica su: upoznati učenike  sa pojmovima maloljetničkog prijestupništva, stereotipa, predrasuda, upoznati  ih sa nekim od najvažnijih članova Deklaracije o dječijim pravima, ali i naglasiti da pored određenih prava imaju i obaveze prema sebi i školskom osoblju. Također, učenici/ice su imali priliku razgovarati o njihovim svakodnevnim navikama i načinima konstruktivnog provođenja vremena, što su voditelji radionica prepoznali kao bitne faktore u prevenciji ovisnosti. Uključivanjem u projekt nastojimo podržat djecu i mlade da razviju kapacitete za preuzimanje aktivne uloge na unapređenju zdravlja u lokalnoj zajednici.
  • Ovaj projekat se realizuje u sklopu UNDP-ovog projekta „Jačanje lokalne demokratije/demokracije IV – LOD IV“ kojeg finansira Evropska unija iz sredstava instrumenata za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 2 miliona eura.

Comments are closed.