KUTIJE POVJERENJA U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA KANTONA SARAJEVO

  • Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo pokrenulo je niz aktivnosti u cilju prevencije i intervencije u slučaju asocijalnih oblika ponašanja kod djece i mladih. 
  • Vlada Kantona Sarajevo naložila je hitnu mjeru u cilju prevencije vršnjačkog nasilja, a to je postavljanje KUTIJE POVJERENJA u sve osnovne i srednje škole u Kantonu Sarajevo. Tehnički, riječ je o kutiji, sličnoj poštanskoj, u koju će djeca, roditelji i nastavnici moći priložiti Obrazac za prijavu nasilja ili nekog drugog neprihvatljivog ponašanja u školi. Informacije dobijene na ovaj način će pomoći koordinacionom timu u Ministarstvu oko planiranja budućih aktivnosti u školama, individualnih programa ili potrebnih intervencija u saradnji sa stručnom službom škole. Zaposlenici Ministarstva će biti odgovorni za preuzimanje sadržaja iz kutije i preuzet će koordinirajuću ulogu u rješavanju problema i eventualne prijave nasilja ili zlostavljanja u saradnji sa stručnom službom škole.
  • Cilj postavljanja Kutije povjerenja je da se svim učenicima, nastavnicima i roditeljima omogući da i na ovaj način prijave eventualno nasilje u školi ili neki drugi neprihvatljiv oblik ponašanja. Također, želimo osnažiti učenike, roditelje i nastavnike koji nisu spremni da govore otvoreno o svom problemu u vezi nasilja/zlostavljanja, da iskoriste mogućnost prijave putem Kutije povjerenja.
  • O pitanjima i eventualnim prijavama nasilja kao i o mjerama koje će se poduzeti zajedno će odlučivati stručna služba škole i zaposlenici ministarstva, dok pedagog/psiholog škole ima obavezu na oglasnu ploču postaviti kratki odgovor o toku rješavanja problema ili prijavljenog slučaja nasilja.
  • U prilogu pogledajte dopis od Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, kao i Obrazac za prijavu nasilja sa uputom o načinu korištenja Kutije povjerenja:
  • DOPIS

  • OBRAZAC ZA PRIJAVU NASILJA

Comments are closed.