Bošnjačka književnost u 100 knjiga

Bošnjačka književnost u 100 knjiga

Jučer je Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” svim osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo darovala ediciju “Bošnjačka književnost u 100 knjiga”, koje su i uručene bibliotekama škola.
“Ova edicija, u pravom smislu riječi, predstavlja riznicu znanja koja u sebi nosi odgojno-obrazovne elemente neophodne za razvoj senzibiliteta, sluha, estetskih kriterija, kredibiliteta i razumijevanja teksturalnog bogatstva bosanskohercegovačkog kulturnog nasljeđa. Ovo je i prilika da se više okupljamo oko knjige, da o njoj razgovaramo. Književnost može biti sjajan povod stalne socijalizacije, jer nas uči da o njoj promišljamo, ali i razgovaramo. Veoma je važno u svijetu ubrzane digitalizacije da se što više posvećujemo knjizi, lijepoj riječi, da o njoj pričamo, da učimo nove generacije da je potrebno odvajati vrijeme za sporo, tiho čitanje. Jer naposljetku svega ostaje riječ“ riječi su naše uvažene ministrice odgoja i obrazovanja Naide Hota-Muminović.
Svečana podjela edicije direktorima osnovnih i srednjih škola upriličena je od strane predsjednika Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” prof. dr. Sanjina Kodrića.

Comments are closed.